Hoe gebruik je de website “Aan de Slag”
Iedereen (scholen, instellingen) mogen net als ons (FabLab Coevorden) deze website gebruiken.
- Handig snel de juiste link naar het juiste (online) programma.
- Instructie, uitleg over bepaalde onderdelen.
- Inspiratie op niveau
Niet al het materiaal hebben we zelf ontwikkeld. Dan verwijzen we naar de site van de makers van het materiaal. Fijn dat zij dit ook gratis online op het web zetten. Wij maken daar dankbaar gebruik van!
Keuze software, technieken en materialen?
Er zijn gigantisch veel mogelijkheden als het gaat om techniekonderwijs. Veel verschillende machines, tools, software en robots. Heel veel is goed, maar je hebt niet alles nodig. Daarom kiezen wij bewust! Een aantal criteria waarmee wij onze keuze maken:
- Toegankelijk in prijs? Wij zijn fan van gratis software zodat kinderen het thuis ook kunnen proberen!
- Te gebruiken als beginner en uit te breiden met mogelijkheden? Of te wel, kan het 1 ding of meer?
- Kun je het goed combineren met andere dingen (die we al aanbieden)?
Wat bieden we in het FabLab aan:
- Scratch – gratis, zonder ervaring kun je leren blokprogrammeren. De games kun enorm uitbreiden. Ook kun je het combineren met digitaal tekenen en de micro:bit.
- Tinkercad – gratis online 3D tekenprogramma (en circuits maken). Toegankelijk voor jonge kinderen en tegelijk kunnen er complexe ontwerpen gemaakt worden. Te gebruiken voor 3D printen en lasersnijden (en digitale circuits).
- Micro:bit – software is gratis, micro:bit is betaalbaar. Toegankelijk zonder programmeer ervaring en tegelijk kun je het heel erg uitbreiden. Te combineren met “knutselen”, elektronica, lasersnijden, 3D printen en scratch.
- Solderen/elektronica – de basis mag niet ontbreken. Naast de motorische vaardigheid van het solderen en het veilig werken geeft dit begrip voor zaken zoals de Micro:bit. Daarnaast kun je solderen combineren bij het maken van zoveel projecten!
- Pixelart – gratis online tekenprogramma op basis van pixels. Toegankelijk en tegelijk kun je ontwerpen zeer complex maken. Te combineren met: Scratch, lasersnijden en ….
- Inkscape – gratis download programma. Nadeel – niet direct toegankelijk. Voordeel: er kunnen ook zeer complexe ontwerpen gemaakt worden. Te combineren met scratch, lasersnijden en ….
- Papier constructies – gratis online voorbeelden. Goed voor de ontwikkeling van ruimtelijk inzicht en inspiratie krijgen wat te kunnen maken. Te gebruiken en te combineren met: digitaal tekenen, Inkscape, lasersnijden.
Opzet
Willen jullie meer weten over de opzet van onze activiteiten? De manier waarop we de middagen indelen en de kinderen enthousiasmeren en uitdagen? Hoe we als coaches de activiteiten aanbieden en hoe we belangrijke (technische) vaardigheden spelenderwijs aanleren bij de kinderen? Neem dan contact op met Kirsten Kosters, zij is FabLab Coördinator in Coevorden.
Materiaal ontwikkeld door FabLab Coevorden
Tekst, afbeeldingen en filmpjes die op deze website zelf staan zijn door medewerkers en vrijwilligers van het Fablab Coevorden ontwikkeld. Alles wat op deze website staat mag door iedereen gebruikt worden, maar gebruik de website in zijn geheel. Wij houden hem up-to-date.
Ga je de website regelmatig gebruiken in jouw klas, in jullie FabLab? Wij vinden het leuk als je dat met ons deelt.
De instructieteksten, afbeeldingen en filmpjes vallen onder de volgende Creative Commons licentie: Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 4.0 Internationaal (CC BY-NC-ND 4.0)
Materiaal ontwikkeld door anderen
Als we een goede website vinden, een handig uitleg filmpje… dan linken we altijd zoveel mogelijk door naar de originele auteur.
Wij checken de websites regelmatig, maar het kan zijn dat ze inhoudelijk veranderen en daardoor niet meer helemaal passen bij het Fablab. Fablab Coevorden is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de externe links.
Werkt een link niet meer, of past de inhoud van de pagina niet (meer) bij het FabLab. Dan verwijderen wij de link. Zie je iets wat niet klopt, of de link werkt niet. Laat het ons weten, dan gaan wij het aanpassen.